Porto Cristo, localitat costanera, depenent del municipi de Manacor està situat a la comarca de Llevant de l’illa de Mallorca. Compta amb 8349 habitants (cens gener 2012).
L’activitat econòmica està centrada,sobretot, als sectors de turisme, construcció i de serveis en general ( gran ocupació als mesos d’estiu i molt d’atur a la temporada baixa). Situació econòmica inestable. Existeix moviment d’immigració obrera que ve de la Península, del nord d’Àfrica, d’Amèrica llatina i de la Comunitat Econòmica Europea.
El poble de Porto Cristo compta amb dues escoles i un IES de caràcter públic. La nostra escola està ubicada devora el Camp Municipal de Futbol Ses Comes i del Quarter de la Guàrdia Civil, a la sortida del poble, molt a prop de la zona costanera verge que compren Cala Petita, Sa Ferradura i es Caló d’en Rafalino i de la carretera de Porto Cristo- Servera.
Educació Infantil (3,4 i 5 anys)
Educació Primària ( de 1r fins a 6è)
Tenim dues aules per a cada nivell d’etapa.
Actualment hi ha 31 professors.
Professors tutors: 19
Professors especialistes : 2 d’Educació Física, 2 d’Anglès, 1 de Música, 1 d’Atenció a la Diversitat, 2 Pedagogia Terapèutica , 1 d’Audició i Llenguatge (compartit) i 1 de Religió
A) Edifici d’Educació Primària
Aula de música, biblioteca/aula d’ordinadors, menjador i cuina, secretaria, direcció, 13 aules classe, despatx d’Atenció a la Diversitat, despatx de l’Equip de Suport, lavabos alumnes i professors.
B) Edifici d’Educació Infantil
Aula d’usos múltiples (habilitada per una unitat més d’Infantil), 6 aules de classe, sala de professors, despatx d’Audició i Llenguatge, lavabos alumnes, lavabos professors amb un petit vestidor.
Ens definim com a escola pública aconfessional.
L’escola respecta la llibertat de creences i de pensaments de tots els components de la comunitat educativa. Els pares, mares o tutors dels alumnes que comencin Educació Infantil i Primària hauran de sol·licitar , al moment de fer l’inscripció si volen que l’àrea de Societat, Cultura i Religió sigui confessional o no.
La pluralitat cultural que hi ha a la nostra escola ha de servir com element enriquidor a nivell intel·lectual i emocional. Hem d’ensenyar a conviure, a formar persones amb confiança i seguretat en sí mateixes, solidàries, responsables i respectuoses, en definitiva formar persones íntegres: ciutadans d’un mateix món.
El català és la primera llengua d’aprenentatge. Els nivells de competència de llengua catalana i castellana seran idèntics en acabar l’ensenyança Primària. La llengua anglesa s’impartirà a partir de 4t d’Educació Infantil, sempre que el centre pugui garantir la seva continuïtat al llarg del cicle.
Per regular l’aprenentatge de les llengües disposem del Projecte Lingüístic de centre.
1. Desenvolupar la capacitat de coneixement de si mateix i augmentar l’autoestima del nostre alumnat.
2. Assolir una actitud solidària, responsable i respectuosa amb les altres persones i amb el seu entorn.
3. Adquirir les competències bàsiques dels diferents àmbits de desenvolupament al final de l’etapa de Primària en funció de les seves capacitats.
4. Interioritzar la cultura i la llengua de la nostra comunitat com a pròpies.
1. Tenir un bon coneixement de la personalitat de l’alumnat i del seu entorn familiar.
2. Crear un clima de confiança i seguretat per afavorir el seu afany de superació i esperit d’iniciativa.
3. Desenvolupar les capacitat bàsiques de l’esforç i la constància per obtenir com a recompensa una feina ben feta.
4. Desenvolupar la capacitat bàsica de la responsabilitat per guanyar el respecte cap a sí mateixos.
5. Assolir una actitud solidària, responsable i respectuosa amb les altres persones i amb el seu entorn.
a) Reforçar la convivència, l’educació en valors i la prevenció de conflictes.
b) Crear hàbits de respecte a la natura.
c) Assolir una actitud crítica envers l’ús de les xarxes socials, dels mitjans de comunicació i la societat de consum.
6. Adquirir hàbits saludables pel propi cos, mitjançant una alimentació sana i la pràctica d’activitat física, tant de forma individual com col·lectiva, sempre aprofitant les possibilitats que dóna el propi municipi i l’entorn natural més pròxim.
7) Adquirir les competències bàsiques dels diferents àmbits de desenvolupament al final de l’etapa de Primària en funció de les seves capacitats.
a) Atendre la diversitat.
b) Augmentar les competències de l’alumnat.
c) Potenciar la Innovació Educativa
8) Interioritzar la cultura i la llengua de la nostra comunitat com a pròpies
a) Intensificar l’aprenentatge de la llengua.
b) Integrar els alumnes en la nostra cultura.
Apliquem i posem en pràctica diferents projectes:
1.Desenvolupar la capacitat de coneixement de si mateix i augmentar l’autoestima del nostre alumnat.
a) Pla d’Acció Tutorial.
b) Programa d’Habilitats Socials.
2. Assolir una actitud solidària, responsable i respectuosa amb les altres persones i amb el seu entorn.
a) Projecte de pati.
b) Junta de delegats.
c) Pla d’Acció Tutorial.
d) Programa d’Habilitats Socials a Primària.
e) Programa d’Educació Emocional a Infantil.
f) Projecte de Reciclatge.
3. Adquirir les competències curriculars dels diferents àmbits de desenvolupament al final de l’etapa de Primària en funció de les seves capacitats.
a) Pla d’Atenció a la Diversitat.
b) Pla d’Acollida.
c) Projecte Lingüístic.
4. Interioritzar la cultura i la llengua de la nostra comunitat com a pròpies.
a) Programa de Suport a la Llengua Catalana.
b) Projecte de Celebracions i Festes Tradicionals.
És un dret i un deure dels alumnes assistir diàriament a classe de 9 a 14 h i respectar el calendari escolar marcat per la Conselleria d’Educació, tant en els dies lectius com en els períodes de vacances.
Si qualque família ha d’interrompre el calendari escolar del seu fill/a, ho farà baix la seva responsabilitat i haurà de signar un full a tal efecte, que quedarà arxivat a la Secretaria del centre.
El centre ha de dur a terme actuacions per prevenir, detectar, intervenir ,i si n’és el cas, derivar a altres serveis els casos d’absentisme escolar.
La prevenció intenta evitar l’aparició del fenomen. S’ha d’intervenir en l’educació infantil encara que aquesta no sigui una etapa obligatòria, ja que és una etapa clau en la prevenció. L’absentisme pot ser un indicador clar d’una situació familiar de risc.
Actuacions per prevenir i detectar:
a) Pla d’acollida per als alumnes nouvinguts.
b) Relació amb les famílies. Mitjançant les reunions de principi de curs i en les tutories, informar als pares i mares de l’existència d’aquestes instruccions.
c) Control diari de les faltes d’assistència en l’educació infantil i primària i registre en el GESTIB.
la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (LOE), configura la convivència com un principi i com un fi del sistema educatiu i recull, com a elements que la inspiren, la prevenció del conflicte i la resolució pacífica d’aquest.
Les correccions que s’apliquin per l’incompliment de les normes de convivència han de tenir un caràcter educatiu i recuperador, han de garantir el respecte dels drets de la resta dels alumnes i han de procurar la millora de les
relacions de tots els membres de la comunitat educativa A l’hora de corregir els incompliments s’han de tenir en compte els aspectes següents:
a) No es pot privar els alumnes d’exercir el dret a l’educació ni, en el cas de l’educació obligatòria, del dret a l’escolarització.
b) No poden imposar-se correccions contràries a la integritat física ni a la dignitat personal de l’alumne.
c) Les mesures correctores han de ser proporcionals a la conducta de l’alumne i, sempre que sigui possible, han d’estar relacionades amb l’incompliment que tracten de corregir.
d) Les mesures correctores han de tenir com a objectius prioritaris :
* Millorar el procés educatiu de l’alumne i, en particular, el seu comportament, i procurar que no es repeteixin les conductes que incompleixen les normes.
*Reparació material dels danys causats i responsabilitat subsidiària de pares o tutors legals.
El nostre centre estableix que el percentatge de faltes d’assistència per curs que impossibilita que s’apliqui l’avaluació contínua, , sens perjudici del que estableix la normativa vigent sobre prevenció, control i seguiment de l’absentisme escolar a la comunitat autònoma de les Illes Balears serà de 40 dies lectius consecutius.
. A l’efecte de la gradació de les mesures correctores, es consideren circumstàncies pal·liatives les següents:
a) El reconeixement espontani de la conducta incorrecta.
b) La petició d’excuses.
Considerem que la millor manera d’enfrontar-nos a la resolució de conflictes al centre és des de la prevenció. Aquesta prevenció s’ha de fer a partir del PAT, on es promourà l’assoliment d’uns objectius de desenvolupament moral (entès evolutivament) per tal que l’alumne arribi a ser totalment madur a nivell moral per a què resolguin els conflictes de manera autònoma.
Per resoldre els conflictes hem de dur a terme el programa DECIDEIX i fer el procés de resolució de conflictes oral o per escrit.
a. Què ha passat abans?
b. Quins han estat els fets?
c. Quines conseqüències han tingut?
d. Com et sents ara?
e. Com es repararà la falta?
Els hàbits són unes pautes i rutines que ajuden als nins i a les nines a estructurar -se i orientar-se. L’adquisició dels diferents hàbits els permet ser més autònoms i autònomes, fa possible que tinguin una convivència positiva amb els altres i són necessaris en l’adquisició dels nous aprenentatges.
Els hàbits s’han de treballar a casa i a l’escola. El treballs dels hàbits ha de ser una tasca compartida entre la família i l’escola.
Treballarem els següents hàbits d’ higiene:
· Fer-lo conscient de la importància de la cura d’un mateix i del seu aspecte personal.
· Adonar-se de la importància dutxar-se a diari.
· Vestir-se de manera adient en funció de l’activitat i el lloc.
· Començar a vestir-se i desvestir-se sols i soles.( Cicle Inicial)
· Procurar no embrutar-se ni mullar-se als patis.
· Fer ús del mocador i aprendre a mocar-se.
L’àrea d’ Educació física ens ajudarà, en part, a aconseguir aquests hàbits mitjançant una sèrie d’activitats:
El Centre obri diàriament les seves portes per atendre als alumnes que demanin aquest servei. L’horari d’entrada a l’Escola Matinera és de 7:45 a 8:45 . A partir d’aquesta hora no s’admetrà a cap alumne.
Els alumnes entraran per la barrera de l’entrada principal i aniran al Menjador Escolar, lloc on es desenvolupa aquesta activitat.
Quan el conserge va a obrir les portes, la monitora responsable d’aquesta activitat serà l’encarregada d’indicar els alumnes que es dirigeixin cap a les files. A més acompanyarà els alumnes d’educació infantil fins a la seva fila i esperarà allà fins que arribin les mestre.
El nostre centre compta amb un servei de menjador que s’ofereix al llarg del curs escolar, de setembre a juny, de dilluns a divendres i funciona de 14 :00 a 15:30 hores. El centre disposa de cuina on s’hi elabora el dinar cada dia per als alumnes usuaris del servei de menjador escolar i d’una sala menjador annexa on se serveixen els àpats. També disposa de lavabos on els nins i nines s’han de rentar les mans abans de dinar.
Existeix una Comissió de Menjador constituïda en el Consell Escolar que té com a finalitat fer un seguiment d’aquest servei i vetllar pel seu bon funcionament per garantir la qualitat del menjar, el valor nutricional de les dietes, i per al desenvolupament i consolidació d’hàbits relacionats amb el menjar. Aquesta tasca la duen a terme els monitors del menjador, contractats per l’empresa concessionària del servei que romanen amb l’alumnat i l’atenen a l’hora de dinar i en el temps de guàrdia posterior. La seva feina consisteix en aconseguir objectius relacionats amb l’educació per a la salut i s’incideix també en aquells aspectes que tenen a veure amb les normes bàsiques d’educació i comportament durant el temps del dinar.
Seguint les Instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres públics de segon cicle d’Educació Infantil i Primària, la DGPC té publicada a la pàgina web http://dgplacen.caib.es la carpeta d’atenció als accidents escolars en la qual hi ha informació sobre:
a) Responsabilitat civil de la administració.
b) Assistència jurídica als professors i altre personal funcionari dels centres públics.
c) Assegurança de responsabilitat civil del personal docent.
d) Assegurança escolar.
El centre disposa d’un manual del llibre “Protocol de primers auxilis i altres problemes de salut als centres educatius” elaborat conjuntament per la Conselleria d’Educació i Cultura i la de Salut i Consum.
Si les circumstàncies ho requereixen, s’avisarà a l’ambulància per procedir al trasllat de l’infant. Si és possible anirà acompanyat d’un adult, preferentment professorat del centre.