Polls

TRACTAMENT DE LA INFESTACIÓ PER POLLS

Els polls continuen essent un motiu de preocupació per a les famílies i les escoles, que veuen com, cada any, en solen aparèixer als caps de molts d’infants.

¿QUÈ SÓN ELS POLLS?

Són uns paràsits que afecten exclusivament les persones. La infestació d’aquests insectes es coneix amb el nom de pediculosi.

Els polls s’aferren als cabells i es localitzen darrere les orelles i al clatell. Fan de 2 a 4 mm de mida, són de color grisenc, plans, sense ales i tenen sis potes proveïdes de grapes. NO BOTEN NI VOLEN.

Per alimentar-se, xuclen sang i, a la vegada, inoculen saliva, cosa que produeix picor i irritació.

El seu cicle vital és de 20-30 dies. Al llarg de la seva vida, un poll femella pot pondre 150 ous, anomenats llemes. Les llemes es diferencien de la caspa pel seu aspecte nacrat i per la seva ferma fixació als cabells.

Per la situació de la llema respecte al cuir cabellut es pot saber l’antiguitat de la infestació. La llema és depositada i fixada a 6 mm de la pell del cap; tota llema situada a més de 2 cm és buida.

¿COM SABREM SI TENEN POLLS?

Revisant el cap dels infants una o dues vegades per setmana.

Coneixent els símptomes més freqüents, que són:

· Picor

· Llemes

· Polls vius

És rar que els polls es vegin. Normalment, el diagnòstic de la infestació es fa per la picor i per la presència de llemes.

¿COM ES TRANSMETEN ELS POLLS?

Ja hem dit que els polls no boten ni volen. Per això, la transmissió o contagi es fa:

· Per contacte directe dels caps.

· Per contacte amb objectes personals infestats.

És a dir, que les situacions de convivència estreta (família, escola, campament) afavoreixen el contagi.

¿COM HEM DE PREVENIR LA INFESTACIÓ DE POLLS?

Seguint aquestes indicacions:

· Pentinau o raspallau els cabells de l’ infant dues o tres vegades cada dia, amb una pinta o raspall d’ús personal que heu de netejar amb freqüència.

· Rentau-li els cabells dues o tres vegades per setmana amb xampú normal.

· Revisau-li el cap una o dues vegades per setmana.

· No intercanvieu objectes personals (raspalls, pintes, gorres, agulles de ganxo, cascos, bufandes, roba de llit, etc.).

· No seguiu tractaments amb finalitat preventiva. Aquests tractaments no són útils, ja que provoquen la immunitat i la resistència del poll i, a més, poden danyar els cabells i la pell del cap.

¿COM S’ELIMENEN ELS POLLS?

Una vegada identificada la infestació per polls, totes les persones que convisquin o que tenguin un contacte estret amb la que en té s’han de revisar i , en cas necessari, han de seguir el tractament simultàniament.

Si és un infant, el fet s’ha de comunicar a l’escola perquè aquesta informi la resta de famílies.

Seguiu aquestes passes:

1. Demanau a la farmàcia una loció antiparasitària (permetrina a l’1%).

2. Aplicau-la-hi per tota la pell del cap i pels cabells (sense rentar). Insistiu al clatell i darrere les orelles. Cobriu-li el cap amb una gorra de dutxa.

3. Deixau actuar la loció de 4 a 8 hores com a mínim (millor, tota la nit).

4. Rentau-li el cap amb xampú normal o contra els polls. Aclariu els cabells amb una part de vinagre per dues d’aigua a fi de desferrar les llemes. No li eixugueu els cabells amb aire calent perquè el calor anul·la l’efecte de la loció contra el polls.

5. Llevau-li les llemes amb la mà, que és la manera més eficaç, o pentinau-li els cabells amb una llemenera durant deu minuts.

6. Repetiu el tractament als deu i als vint dies.

7. Submergiu les pintes i els raspalls dins la loció durant deu minuts. Rentau la roba (també les tovalloles i els llençols) amb aigua calenta.

¿COM S’USA LA LLEMENERA?

La llemenera és una pinta de pues molt espesses que ajuda a eliminar les llemes. És l’arma més eficaç contra els polls.

Després de rentar els cabells, pentinau-los per flocs durant deu minuts i netejau la pinta amb un paper després de cada passada.

¿PER QUÈ CONTINUA LA PICOR DESPRÉS DEL TRACTAMENT?

Les causes de la picor continuada solen ser:

· Diagnòstic incorrecte (no hi havia polls).

· Picor psicògena.

· Aplicació incorrecta del producte (no s’han eliminat tots els polls perquè el producte no ha actuat durant el temps suficient).

· Reinfestació.

· Picor al·lèrgica després del tractament.

Si després del tractament, encara se’n veu algun, de poll o llémena, és més eficaç eliminar-lo manualment.

No està justificada l’aplicació dels tractaments amb un interval menor de set dies.

La manera de controlar el problema dels polls és l’aplicació immediata i simultània del tractament a totes les persones infestades. Per això, és necessària la col·laboració dels pares, dels professors i dels sanitaris.

No hi ha cap justificació per excloure del medi escolar els alumnes que tenen polls, i no és necessari cap tipus d’aïllament o de “quarantena”

Tel.: 971176869

Promoció de la Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació

Conselleria de Salut i Consum. Govern de les Illes Balears